Autor
@ssptchem.pl · 27-06-22 ·
Artykuły
Związki karbonylowe są ważne, ponieważ posiadają podwójne wiązanie węgiel-węgiel: Węgiel z dwoma dodatkowymi atomami wodoru nazywany jest karbonylem. W chemii organicznej ta grupa funkcyjna jest znana jako "karbonyl" i ma wiele zwyczajowych nazw. Należą do nich aldehydy, ketony lub po prostu karbonyle.
Można je dalej podzielić na:
- Aldehydy powstają w wyniku utleniania alkoholu do jego grupy karboksylowej - proces ten nazywamy utlenianiem.
- Ketony są podobne do alkoholi pod tym względem, że zawierają grupę hydroksylową i łańcuch alkilowy, ale mają też dodatkowy węgiel przyłączony do jednego z karbonyli.
Synteza aldehydów i ketonów
Aldehydy i ketony mogą być syntetyzowane z alkoholi lub przez redukcję aldehydów i ketonów.
- Redukcja: Redukcja to proces polegający na dodaniu wodoru do związku karbonylowego w celu utworzenia alkoholu.
- Utlenianie: Utlenianie to proces usuwania wodoru ze związku w celu utworzenia związku karbonylowego.
- Reakcja aldolowa: Reakcja aldolowa to reakcja, w której grupa karbonylowa powstaje między dwoma atomami węgla przyłączonymi do tego samego węgla.
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne: Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne składają się z pierścieni benzenowych.
Reakcje aldehydów i ketonów
Aldehyd może reagować z aminą, tworząc zasadę Schiffa, która następnie może być zredukowana do aminy. Amina może też powstać jako produkt uboczny utleniania aldehydu. Aldehyd może być również utleniony do kwasu karboksylowego. Keton może reagować z wodorotlenkiem, tworząc wodorotlenek ketonu. Może również reagować z silną zasadą, tworząc alkohol. Może też zostać zredukowany do alkoholu drugorzędowego.
Zastosowanie aldehydów i ketonów
- Aldehydy są używane do produkcji substancji zapachowych, aromatów i półproduktów barwników.
- Kwasy organiczne i zasady są używane do produkcji detergentów, biocydów i innych środków czyszczących.
- Olej sojowy jest stosowany w żywności.